اینتل یا ای ام دی؟ مقایسه intel و amd از صفر تا صد!

اینتل یا ای ام دی

اینتل یا ای ام دی؟ این پرسشی است که برای خیلی از افرادی که قصد خرید یک سیستم قوی دارند پیش می‌آید. intel و amd هردو از برندهای معتبر و معروفی هستند اما آنچه مهم است، در نظر گرفتن کاربری مورد نظر شماست، قصد تهیه اینتل یا ای ام دی برای بازی دارید یا کارهای دیگر؟ این مسئله در تصمیم شما تاثیر خواهد گذاشت! پس تا انتها همراه کامپیوتر صفر یک باشید تا این دو برند را با هم مقایسه کنیم.

در واقع مسئله این است که با استفاده از نکاتی که در ادامه آمده است، حتی می‌توانید هزینه خرید و یا توسعه را کاهش دهید. چون می‌دانید که سیستم مورد نظر شما به چه چیزی نیاز دارد. اما به صورت کلی اگر به دنبال توسعه یک کامپیوتر high-end (شیک و گران) هستید باید پردازنده‌ای که رشته (thread) و هسته‌های (cores) بیشتری داشته باشد را خریداری نمایید. این کار باعث می‌شود که در هنگام بازی و مواردی مانند ویرایش ویدیو، عملکرد و سرعت بیشتری داشته باشید.

اینتل یا ای ام دی

نکات مهم برای انتخاب پردازنده مناسب

برای این‌که بین اینتل یا ای ام دی یکی را انتخاب کنید، باید فاکتورهایی را برای مقایسه این دو در نظر بگیریم که در ادامه مطرح خواهیم کرد.

کاربرد مورد نظر

مهم‌ترین نکته برای انتخاب بین اینتل یا ای ام دی، در کاربردی است که از سیستم خود خواهید داشت. بنابراین هرچه درباره شرایط کار خود و نرم‌افزارهایی که اجرا می‌کنید، اطلاعات بیشتری داشته باشید، انتخاب شما بهتر خواهد بود. اما طبیعی است که برای اجرای نرم‌افزارهای شبیه‌سازی، ساخت بازی و انیمیشن، ویرایش ویدیو و عکس و گیمینگ به سیستمی با پردازنده متوسط یا بالا نیاز خواهید داشت.

توانایی اورکلاک (overclock)

نکته دیگری که باید برای انتخاب پردازنده اینتل یا ای ام دی باید به آن دقت کنید، توانایی اورکلاک است. اورکلاک یک پردازنده یا CPU باعث افزایش فرکانس CPU و افزایش عملکرد آن بدون ارتقا آن و پرداخت هزینه بیشتر می‌شود. با این حال پردازنده باید توانایی اورکلاک را داشته باشد تا بتوان عملکرد آن را افزایش داد.

از سوی دیگر ارتباطی به اینتل یا ای ام دی نیز ندارد. پردازنده‌های قفل نشده که توانایی اورکلاک دارند، معمولا از پردازنده‌هایی که این قابلیت را ندارند، گران‌تر هستند. این گران بودن به این دلیل است که افزایش عملکرد، به مادربردهای گران‌تر و عملکرد خنک‌کنندگی انعطاف‌پذیرتری نیاز دارد.

پس با توجه به آنچه بیان شد، از یک پردازنده که قابلیت اورکلاک را دارد، می‌توانید برای چندین سال و با عملکرد بالا استفاده کنید. اما برای اکثر کاربران، اورکلاک ضروری نیست. با این حال اگر با سیستم جدید خود کارهایی مانند بازی و یا طراحی گرافیک انجام خواهید داد، هرچه قدرت پردازش بیشتری در دست داشته باشید، بهتر است.

بنابراین اگر به دنبال ساخت یک سیستم کامپیوتری مقرون به صرفه هستید، بهتر است که توانایی اورکلاک را فاکتور بگیرید. اما اگر بودجه شما کافی باشد، باید مطمئن شوید که مادربرد و سیستم خنک کننده، متناسب با میزان کارکرد و توانایی اورکلاک تهیه کنید.

لپ تاپ اینتل یا ای ام دی

تعداد هسته‌ها

قبل از پاسخ به این سوال باید بدانید که اصلا هسته (core) در یک پردازنده چه کاری انجام می‌دهد و وظیفه آن چیست. هسته‌ها واحدهای پردازش جداگانه‌ای هستند که در CPU یا همان پردازنده اصلی قرار دارند. کاری که انجام می‌دهند این است که دستورالعمل‌ها (instructions) را از یک فعالیت در حال انجام (task) دریافت می‌کنند، آنها را پردازش می‌کنند و برای دسترسی سریع در RAM ذخیره می‌کنند.

نکته مهمی که درباره انتخاب پردازنده مناسب باید به آن اشاره کرد این است که سرعت پردازش و ذخیره‌سازی اطلاعات در RAM وابسته به clock speed است. در واقع clock speed نشان‌دهنده سرعت پردازش اطلاعات توسط CPU یا توانایی اجرای چندین سیکل (cycles) در ثانیه است. واحد آن گیگاهرتز (gigahertz) است و هر چه مقدار آن بیشتر باشد، سیستم شما عملکرد بهتری در فعالیت‌هایی مانند بازی خواهد داشت.

امروز بیشتر پردازنده‌های مدرن سرعت دریافت و ذخیره‌سازی اطلاعات را بر اساس دما و نوع فعالیت تنظیم می‌کنند. به همین دلیل است که سرعت کلاک پایه یا حداقل (base (minimum) clock speed) و سرعت کلاک توربو یا حداکثر (turbo (maximum) speed) را در مشخصات درج می‌کنند.

با این وجود، اکنون بیشتر پردازنده‌ها چندین هسته دارند که انجام همزمان چندین فعالیت را امکان‌پذیر می‌کند. پس با توجه به شرایط گفته شده در بالا، هر چه تعداد هسته‌ها بیشتر باشد، پردازنده می‌تواند کارهای بیشتری را انجام دهد. از سوی دیگر، هر چه عدد مربوط به clock speed بیشتر باشد، هسته با سرعت بیشتری اطلاعات را دریافت و پردازش خواهد کرد.

بنابراین بحث سر برند اینتل یا ای ام دی نیست. اگر سیستم کامپیوتری شما برای بازی، اجرای برنامه‌های پیچیده، برنامه‌نویسی و یا هر فعالیت دیگری بسته شده است، باید تعداد هسته‌های مناسبی داشته باشد.

رشته‌ها یا Threads

در واقع توضیح ایده رشته یا thread بسیار آسان است. همانطور که خود پردازنده اصلی به تعدادی هسته تقسیم‌بندی می‌شود، این هسته‌ها نیز به thread‌ها یا رشته‌ها تقسیم می‌شوند. thread یک توالی منظم از دستورالعمل ها است که به رایانه می گوید چه کاری انجام دهد.

Multi-threading یا hyper-threading به یک هسته CPU اجازه می دهد تا در یک زمان روی بیش از یک فرآیند کار کند. با این کار سرعت انتقال اطلاعات و عملکرد کامپیوتر افزایش می‌یابد. به عنوان مثال، اینتل دارای پردازنده هایی است که  hyper-threading هستند. با این کار عملا تعداد هسته‌های CPU دو برابر می‌شوند، زیرا هر هسته می‌تواند دو جریان مختلف داده را در یک زمان مدیریت کند. بنابراین، در یک پردازنده چهار هسته ای با قابلیت hyper-threading، تعداد رشته‌های (threading) این پردازنده معادل یک پردازنده هشت هسته‌ای دست خواهد بود.

amd

دیگر موارد مهم برای انتخاب پردازنده

یکی دیگر از موارد مهم در انتخاب پردازنده مناسب TDP است. TDP حداکثر مقدار گرمایی است که یک تراشه به هنگام پردازش اطلاعات تولید می‌کند. باید بدانید TDP شما چقدر است تا بتوانید تجهیزات خنک کننده و برق مناسب برای پشتیبانی از پردازنده تهیه کنید. معمولا TDP بالاتر، نشان‌دهنده عملکرد بیشتر است.

حافظه Cache (کش) نیز از مواردی است که می‌تواند در انتخاب پردازنده مهم باشد. Cache بین CPU و RAM قرار می‌گیرد و حافظه‌ای بسیار سریع است که اطلاعات پرکاربرد در آن قرار می‌گیرد. با این حال نباید به اندازه Cache زیاد توجه کنید. زیرا پیش‌بینی عملکرد آن مشکل است و موارد مهمتری نیز برای انتخاب وجود دارند. اما هر چه این حافظه بیشتر باشد، عملکرد سیستم بهتر است.

مورد مهم آخر برای انتخاب پردازنده مناسب، IPC است. Interprocess communication یا ارتباط میان‌پردازشی شیوه انجام فرآیندها است که به معماری پردازنده ارتباط دارد. IPC معمولا در مشخصات ذکر نمی‌شود و از طریق آزمایش اندازه‌گیری می‌شود، بنابراین خواندن نقد و بررسی‌های انجام شده، بهترین راه برای کسب اطلاعات بیشتر درباره آن است.

اینتل یا ای ام دی، مقایسه دو برند

همانطور که توضیح دادیم، انتخاب شما برای پردازنده به اینتل یا ای ام دی محدود است. برندهایی که هر کدام ویژگی‌های خود را دارند. رقابت میان این دو برند چنان زیاد است که جنگ میان کاربران آنها در فضاهای مختلف نیز کشیده شده است و هر کدام به دفاع از نام محبوب خود می‌پردازند. در ادامه در چندین معیار مختلف، به این سوال که اینتل یا ای ام دی را باید انتخاب کنیم، پاسخ خواهیم داد. همچنان با ما همراه باشید.

اینتل یا ای ام دی برای بازی

اینتل یا ای ام دی برای بازی

حقیقت محض این است که قدرت اجرای بازی در پردازنده اینتل بیشتر است. این برتری با ارائه پردازنده‌های جدید توسط اینتل نیز فاصله بیشتری خواهد گرفت. پردازنده‌های سری Alder Lake توسط بسیاری از کارشناسان به عنوان سریع‌ترین پردازنده‌های بازی شناخته می‌شوند و عملکرد فوق‌العاده‌ای دارند. با این حال، در شرایط واقعی، تفاوت عملکرد درون بازی بین آخرین پردازنده های AMD و اینتل بسیار کم است. اما در نهایت، برتری با پردازنده‌هایی است که توسط اینتل ارائه می‌شود.

پس در اولین معیار که همان اینتل یا ای ام دی برای بازی است، اینتل پیروز شد. تا اینجا نتیجه یک بر صفر به سود اینتل است.

درصورتی که قصد دارید یک لپ تاپ خوب برای گیمینگ بخرید که از نظر قیمتی نیز مقرون به صرفه باشد، پیشنهاد ما به شما خرید لپ تاپ استوک گیمینگ است که می‌توانید از فروشگاه کامپیوتر صفر یک با تضمین قیمت و کیفیت تهیه نمایید. درصورتی که نمی‌دانید لپ تاپ استوک چیست، می‌توانید مقاله زیر را مطالعه کنید:

حتما بخوانید: لپ تاپ استوک چیست؟

اینتل یا ای ام دی : قیمت

در رقابت میان اینتل یا ای ام دی در بحث قیمت، ای ام دی برنده است. اما شاید نمی‌توان از آن به عنوان برنده نام برد. ای ام دی، مجبور است قیمت محصولات خود را کاهش دهد تا بتواند با محصولات شرکت اینتل رقابت کند. اما کمپانی ای ام دی پردازنده‌های جدید خود را با تراشه 3D V-Cache روانه بازار خواهد کرد که 15 درصد در عملکرد اجرای بازی پیشرفت خواهد داشت. در واقع شاید بتوان گفت که فرآیند قیمت‌گذاری برای شرکت‌ها بیش از هر چیز یک سیاست برای فروش محصولات باشد.

اینتل یا ای ام دی : عملکرد

همانطور که قبل‌تر اشاره شد، پردازنده‌های اینتل در عملکرد تک ‌هسته‌ای بهتر از ای ام دی هستند. اما برای انتخاب یک پردازنده علاوه بر عملکرد باید به قیمت آن نیز توجه کنید. بنابراین می‌توان گفت با اینکه اینتل پردازنده‌هایی با عملکرد عالی دارد، اما از سوی دیگر نیز ای ام دی، تراشه‌هایی با قیمت فوق‌العاده و عملکرد تقریبا مشابه دارد.

ویژگی‌های اینتل یا ویژگی‌های ای ام دی

برای پاسخ به سوال اینتل یا ای ام دی و بر اساس ویژگی‌های آن کافی است که به عکس زیر دقت کنید. این عکس مقایسه‌ای میان سری‌های برتر تولید شده توسط دو برند و ویژگی‌های آن‌ها است. در ضمن باید اشاره کرد که سری محصولات ای ام دی با عنوان‌هایی مانند Ryzen3-5 – 7- 9 و Threadripper ارائه شده‌اند. از سوی دیگر محصولات اینتل تحت عنوان Core i3- i5- i7- i9 و Cascade Lake-X ارائه شده‌اند.

amd orr ryzn

همانطور که مشاهده می‌کنید، تعداد هسته‌ها و رشته‌ها در محصولات جدید ای ام دی در مقایسه با اینتل بسیار بیشتر است. از سوی دیگر محصولات ای ام دی، حافظه کش بسیار بیشتری نیز دارند. در واقع در این مقایسه، ای ام دی ویژگی‌های بسیار فوق‌العاده‌ای دارد. با اینکه قیمت آن نیز به همان اندازه زیاد است. البته برای همچین محصولی، قیمت کاملا طبیعی است.

اما از سوی دیگر در رقابت میان Ryzen 7 -9 و Core i7- i9 عملکرد اینتل بهتر است. اینتل در این سری‌ها از PCIe 5.0 و DDR5 پشتیبانی می‌کند و با محصولات ای ام دی چندان هم تفاوت قیمت ندارد. Core i9-12900K به عنوان بهترین پردازنده همه جانبه برای بازی و کارهای پیچیده شناخته می‌شود. در حالی که Ryzen 9 5950X قدرت پردازنده اینتل را ندارد. با این حال قیمت آنها تقریبا یکسان است.

با توجه به اطلاعات بالا نمی‌توان به صورت قطعی گفت که اینتل یا ای ام دی ویژگی‌های بهتری ارائه می‌دهند. در واقع هر دو برند، ویژگی‌های فوق‌العاده‌ای دارند که ممکن است نتایج مقایسه برای هر کدام مختلف باشد.

پشتیبانی از مشتری، اینتل یا ای ام دی

در بحث پشتیبانی از مشتری هر دو برند حضوری فعال دارند. هر دو صفحات وب اختصاصی برای پشتیبانی از مشتریان خود دارند. اما اینتل حضور قوی‌تری دارد و به مشتریان خود پشتیبانی تلفنی و چت شبانه‌روزی ارائه می‌دهد. در ضمن باید اشاره کرد که تقریبا 75 درصد سهم بازار در اختیار محصولات اینتل است.

در مصرف انرژی و تولید حرارت اینتل و ای ام دی چگونه‌اند؟

نمی‌توان به شکلی قطعی بیان کرد که مصرف برق و تولید حرارت اینتل یا ای ام دی، کدامیک بیشتر است. اما در واقع مهمترین مسئله این است که میان عملکرد و مصرف برق ارتباط مناسبی باشد. مصرف برق و میزان تولید حرارت در نسل‌های قبلی اینتل بسیار پایین بود. اما پردازنده‌های 14 نانومتری اینتل برای افزایش عملکرد خود میزان مصرف برق زیادی دارند. دلیل آن این است که ای ام دی با ارائه محصولات برتر، در حال احیا شدن است. با این حال تراشه‌های 7 نانومتری اینتل مصرف برق کمتری دارند.

از سوی دیگر، تراشه‌های سری Ryzen 5000 کمترین میزان مصرف انرژی نسبت به عملکرد را دارند. در واقع هر دو برند تلاش می‌کنند تا میزان برق مصرفی را کاهش دهند. این کار به این دلیل است که با تولید گرمای کمتر، نیاز به خنک کننده نیز کاهش یابد. اما نمی‌توان برنده قطعی در این بخش انتخاب کرد.

اینتل در اورکلاک، رقیبی ندارد

وقتی اورکلاک CPU اینتل را با AMD مقایسه کنید، بحثی وجود ندارد. اینتل بیشترین اورکلاک ارائه می‌دهد. برای اطلاعات بیشتر به تصویر زیر نگاه کنید.

اینتل یا ای ام دی : لیتوگرافی

قانونی که در طراحی پردازنده‌ها وجود دارد این است که هر چه طراحی متراکم‌تر باشد، طراحی بهتر است. در واقع برای این کار باید، با فاصله کمتری از هم در برد قرار گیرند. علاوه برآن،  این تراکم باید عملکرد و ویژگی مناسبی داشته باشد. با توجه به موارد گفته شده، ای ام دی در لیتوگرافی عملکرد بهتری دارد. اما نکته مهم درباره اینتل یا ای ام دی این است که ای ام دی، فقط پردازنده‌های خود را طراحی می‌کند و ساخت آن را یک شرکت دیگر برعهده دارد.

نکته دیگر این است که AMD از طراحی 7 نانومتری پایدار استفاده می‌کند. این در حالی است که اینتل بعد از چندین سال طراحی 14 نانومتری خود را کنار گذاشته است. همین طراحی 14 نانومتری باعث نزدیک شدن رقابت بین اینتل و ای ام دی شد.

لپ تاپ اینتل یا ای ام دی

ای ام دی در امنیت قوی‌تر از اینتل است

افرادی که در صنعت طراحی پردازنده فعالیت می‌کنند همیشه نگران آسیب‌هایی بودند که ممکن است پردازنده‌ها به کاربران وارد کنند. طبق آمار و ارقام اینتل دارای 242 آسیب پذیری عمومی است در حالی که AMD فقط 15 آسیب پذیری دارد. بنابراین، AMD امن تر از اینتل است زیرا اختلاف آسیب‌پذیری‌ها بسیار زیاد است.

نکته نهایی

در کل می‌توان گفت که پردازنده‌های اینتل عملکرد بهتری دارند و سهم بیشتری از بازار را نیز در اختیار دارند. اما ممکن است این معادله به دلیل فناوری‌های جدید کمپانی ای ام دی تغییر کند. به هر حال برای پاسخ به این سوال که لپ تاپ ای ام دی یا اینتل را خریداری کنیم، اینتل است. اما بهتر است که ویژگی‌های پردازنده هم نسل را بررسی کنید، چون ممکن است با انتخاب بهتری روبه‌رو شوید.

com01ac
ارسال دیدگاه